סנוניות חדשות: הולכת ומתחזקת מגמת הפסיקה להכיר בעמלות מכירה כחלק מהשכר הקובע לצורך חישוב שעות נוספות
- 25 באפר׳
- זמן קריאה 3 דקות
עו"ד הדס פריזמנט

לאחרונה ניתן פסק דין חדש במסגרת תביעה ייצוגית בבית הדין האזורי לעבודה (ת"צ (ת"א) 3263-07-13 אור שחם - קסטרו שיווק 1985 בע"מ), שקבע כי עמלות מכירה שמשולמות לעובדים מהוות חלק מהשכר הקובע לצורך חישוב ערך השעה גם במסגרת תשלום שעות נוספות. המשמעות היא שמעסיקים עלולים להידרש לשלם שעות נוספות גבוהות יותר מערך השעה (שכר הבסיס), במיוחד כאשר מדובר בעובדים שעמלות מהוות מרכיב משמעותי בשכרם.
כידוע, יש להבחין בין שכר בסיס לבין רכיבי שכר משתנים – כמו עמלות, בונוסים או תגמולים אחרים. במשך שנים נידונו אלפי תביעות של עובדים בדרישה להכיר בתוספות שונות כחלק מהשכר הקובע לצורכי זכויות סוציאליות, וביניהן פיצויי פיטורים.
בהתאם להוראות סעיפים 16(א) ו-18 לחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, עובד שהועסק בשעות נוספות זכאי לתשלום בגובה לא פחות מ- ¼1 מהשכר הרגיל בגין השעתיים הנוספות הראשונות, ובעד כל שעה נוספת שאחריהן, לא פחות מ- ½1 מהשכר הרגיל.
החוק קובע שגם עובד שמקבל שכר לפי "כמות התוצרת" זכאי לתשלום בגין עבודה בשעות נוספות, כך שהמעסיק ישלם לו בגין כל יחידה שנעשתה בשתי השעות הנוספות הראשונות שבאותו יום, שכר עבודה לא פחות מ-¼1 מהשכר המשתלם בעד כל יחידה שנעשתה בשעות העבודה הרגילות, ובעד כל יחידה שנעשתה בשעות הנוספות שלמעלה משתיים – לא פחות מ- ½1 מהשכר המשתלם בעד כל יחידה שנעשתה בשעות העבודה הרגילות.
לאחרונה, ניתן פסק דין נוסף על ידי בית הדין הארצי לעבודה במסגרת עת"צ 48841-06-18 כהן נ' איי.די.איי חברה לביטוח (((20.8.24), אשר קבע כי יש לפרש בהרחבה את החוק ולכלול ב"שכר הרגיל" את "כל התוספות שמעסיק משלם לעובד". נפסק כי קביעה הפוכה תוביל לכך שגמול השעות הנוספות המשולם לעובדים יחושב לפי כמחצית משכרם הרגיל, באופן הפוגע בתכלית החוק.
בפסק דין קסטרו, בית הדין האזורי לעבודה התבסס על פסק דינו של בית הדין הארצי וקבע כי יש לכלול את העמלות בשכר הקובע לצורך גמול שעות נוספות. יחד עם זאת, נקבע כי אין מקום לקביעת כללים גורפים וכל מקרה צריך להיבחן לנסיבותיו.
בהתייחס לאופן החישוב- בית הדין קבע כי במקרה זה, יש לסכום את סך העמלות ששולמו בחודש הרלוונטי, ולחלקן למספר שעות העבודה באותו חודש (הן שעות רגילות והן שעות נוספות). התוצאה המתקבלת תהא התוספת לערך שעת עבודה רגילה בגין העמלות ואותה יש לכפול ב-25% ו-50% (זאת בנוסף לגמול שעות נוספות בגין שכר הבסיס השעתי).
ראוי לציין, כי פסיקה כזו מעוררת לא מעט קשיים.
ראשית, חלק ניכר מהמעסיקים כיום, אינם כוללים את העמלות במסגרת גמול השעות הנוספות אלא רק את ערך השעה הבסיסי המשולם לעובד. אני סבורה כי פסיקה כזו תוביל למגמת שינוי מתכונת השכר, באופן שבמקום לשלם שכר בסיס ובנוסף לו עמלות מכירה, מעסיקים רבים יפנו לאפיק של שלילת שכר הבסיס ותשלום עמלות מכירה בלבד (בהתאם להוראות החוק כמובן, וכל עוד בסופו של יום העובד מקבל שכר שאינו נופל משכר המינימום).
שנית, במקומות עבודה רבים (כגון במקרה של פסק דין איי.די.איי), המכירה איננה תהליך חד פעמי אלא תהליך שנמשך מספר ימים (למשל- פוליסות ביטוח), ואף מתבצע על ידי עובדים שונים, כאשר העמלה משולמת בגין המכירה עצמה ולא בגין שעת עבודה, ולכן לא ניתן לקשר את העמלה לשעת עבודה ספציפית או ליום מסוים, ולכן לא ניתן לקבוע אם היא נוצרה בשעות נוספות או לא. תשלום רכיב שעות נוספות אשר כולל עמלת מכירה יכול להוביל לתוצאה לפיה עובד ביצע מכירה אחת "גדולה" בחודש, אשר משפיעה על כלל ערך השעות הנוספות שעבד באופן שמעלה את שכרו בצורה מלאכותית. לא זו אלא גם, שהדבר יאפשר לעובדים להפעיל מניפולציות על שכרם.
ולסיום, קיים קושי בנוגע לאופן החישוב. אמנם ניתן לסכום את העמלות ששולמו בחודש הרלוונטי, ולחלקן למספר שעות העבודה באותו חודש, כפי שנפסק בפסק דין קסטרו; השניה, שבית הדין עסק בה בפסק דין איי.די.איי, היא להביא בחשבון רק העמלות המשולמות על שעות עבודה הרגילות, כפי שנקבע בפסק דין איי.די.איי. ואף ניתן כפי שהוצע שם, לבצע חלוקה שבועית, באופן שייצר עבודה רבה לכל מעסיק. בית הדין הדגיש כי קושי טכני כזה או אחר אינו מצדיק שלא לפסוק לעובדים זכות סוציאלית. אך בשורה התחתונה אין אחידות בנושא וכל מעסיק יבחר את הרך הנוחה (והזולה) עבורו.
למעסיקים, מדובר בהשלכות כלכליות משמעותיות. כל עוד אין הסדרה ברורה ומוסכמת מראש מול העובד – ייתכן שתידרשו לשלם סכומים נוספים גם על רכיבי שכר שלא נכללו עד כה בחישוב.
מה ניתן לעשות?
ההמלצה היא להסדיר את נושא מבנה השכר, העמלות והשלכותיהם במסגרת הסכם העסקה ברור ומדויק, בליווי ייעוץ משפטי מתאים. ניסוח נכון יכול להקטין חשיפה להוצאות בלתי צפויות ולהגן עליכם כמעסיקים.
***האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי***
Comments